Check

Koken is Leuk! Nu online!

Istock 1219944231
Check

Praktisch, laagdrempelig en interactief.

Istock 652954186
Check

Samen tegen ondervoeding!

Istock 1092632496

Wil je je organisatie opgeven voor de training Koken is Leuk!?

Vul dan het invulformulier in.

Koken is Leuk! Nu ook online

Koken is Leuk! heeft inmiddels zijn weg gevonden bij veel zorginstellingen. Deze training voorziet in het praktisch trainen en coachen op de werkvloer van zorgondersteuners in het bereiden van een lekkere en gezonde maaltijd voor bewoners of patiënten. Aan bod komen aspecten als de schijf van vijf en het maken van een verantwoorde menucyclus, receptuur en warenkennis, hygiëne en voedselveiligheid, het creëren van een passende omgeving en het juist omgaan met bewoners. Maar vooral: hoe je iedere dag weer met voldoende variatie een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet in een gezellige, passende en stimulerende ambiance. Zodat iedereen zijn bordje leeg eet en ondervoeding zo ver weg mogelijk houdt.

 

 

Organisatie en programma van de training

1. Voorbereiding

De projectleider van Care Culinair voert allereerst een korte audit uit om uw organisatie te leren kennen. Dit is een compacte inventarisatie van visie, voedingsconcept, uitwerking in de praktijk, afspraken met de leverancier en de situatie op de woonvormen. De vorm en omvang is afhankelijk van grootte en complexiteit van uw organisatie. Samen met de contactpersoon van uw organisatie wordt vervolgens bepaald waar Care Culinair de inhoud van de workshop moet aanpassen aan uw organisatie. Deze aanpassingen aan bijvoorbeeld filmpjes of vragenlijsten, worden door Care Culinair gedaan voordat de workshop start.

 

Daarna wordt vastgesteld welke medewerkers zullen deelnemen aan de online workshop, zodat samen een planning kan worden gemaakt voor de periode waarin de workshops online ter beschikking staan, wanneer de interactieve besprekingen plaatsvinden en waar, wanneer en hoe de filmpjes voor de online coaching worden gemaakt. In de planning worden meteen ook de interactieve sessies gepland die tussen de workshops door wordt gegeven.

 

 

2. Programma

De online training Koken is Leuk! bestaat uit drie onderdelen, die samen op uitgebalanceerde wijze aan uw medewerkers kennis overbrengen en motiveren om professioneel en dienstbaar aan de bewoners lekkere en gezonden maaltijden te serveren:

1

Opzet training:

 

In acht workshops – deels aangepast aan uw organisatie – worden uw medewerkers in tekst en beeld meegenomen in alles rondom het bereiden van de maaltijd in de woonvorm. Iedere workshop, bestaande uit filmpjes en vragenlijsten, wordt individueel gevolgd en duurt ongeveer 30 minuten:

 

  1. De schijf van vijf.
  2. Het maken van een weekmenu.
  3. Voedselveiligheid en hygiëne.
  4. Bestellen en voorraad houden.
  5. Gastvrijheid en afspraken maken.
  6. Culinaire inspiratie deel 1.
  7. Culinaire inspiratie deel 2.
  8. Regenereren.

2

Bespreken lesstof

 

Tussen deze workshops door wordt in twee sessies in kleine groepjes online en interactief de lesstof besproken aan de hand van vragen en de vragenlijsten die na iedere workshop zijn ingevuld.

3

Coaching on the job

 

Coaching “on the job” wordt op locatie gedaan wanneer dat weer mogelijk is. Met tips en tricks en uitwisseling van ervaringen gaat de lesstof nog meer leven en wordt bijgestuurd waar nodig.

3. Resultaten van de training

1

Sessie 1

Na workshop 1 en 2.

Resultaat:

De weekmenu’s worden volgens richtlijn schijf van vijf opgesteld, weekmenu’s worden bewaard en gedeeld, opbouwen van informatie in het handboek.

2

Sessie 2

Na workshop 5.

Resultaat:

Werken volgens de hygiënerichtlijnen, bestellen met gebruik van een standaard bestelformulier met minimale en maximale voorraad, de bestelmodule van de leverancier wordt optimaal gebruikt. Tenslotte zijn per woning gezamenlijke afspraken gemaakt op het gebied van gastvrijheid en wordt vastgelegd dat ieder zich daaraan zal houden.

3

Sessie 3

Na workshop 7 en/of 8.

Resultaat:

Middels evaluatievragen wordt beoordeeld of gewerkt wordt volgens de werkwijze uit het handboek Koken is Leuk, ervaringen worden uitgewisseld tussen de medewerkers van de woongroep, maar ook tussen de verschillende woongroepen, medewerkers zijn geïnspireerd door culinaire tips in de workshops, maar ook door recepten in het boek Koken is Leuk!.

Koken is Leuk! Online ook als geaccrediteerde opleiding.

 

K1137: dit is de code van het deelcertificaat MBO Voeding en Hospitality in Zorg en Welzijn. Dit keuzedeel wordt ingevuld met Koken is Leuk! Online. Het biedt daarmee uw medewerkers van MBO 2 en 3 niveau dezelfde kennis en enthousiasme als de standaard training, maar bovendien een officieel erkend deelcertificaat. Dit is een aanvulling op hun bestaande diploma of alvast een onderdeel van het volledige MBO diploma dat ze nog gaan halen. En bovendien komt deze online opleiding in aanmerking voor subsidie.

Train uw medewerkers op lekker en gezond koken en een gezellige omgeving voor uw cliënten te creëren.

Wil je je organisatie opgeven voor de training Koken is Leuk!?

Vul dan het invulformulier in.

Istock 918473302

Care Culinair ondersteunt de zorg al vele jaren en de medewerkers hebben allemaal veel ervaring met de praktijk in zorginstellingen. Wij weten daarom heel goed dat het organiseren van een dergelijke workshop veel vraagt van de organisatie rekening houdend met rooster en belangen. Wij houden hier met de opzet van de workshop natuurlijk rekening mee.