Jubileumviering Ruud Verkaaik: een decennium van culinaire toewijding!

We vieren feest! Ruud Verkaaik is tien jaar in dienst bij Care Culinair. In deze periode heeft hij indruk gemaakt op klanten en collega’s met zijn gastvrijheid en vakkennis. Zijn inzet heeft geleid tot hoge klanttevredenheid. Ruud is in die tijd werkzaam geweest in uiteenlopende functies als Projectmanager, Hoofd keuken, Bedrijfsleider, Facilitair manager en Trainer. We stellen hem vandaag een aantal vragen om hem nog  beter te leren kennen.

 

Ruud is een gepassioneerde projectleider met een indrukwekkend traject, zo heeft hij in zijn eerdere jaren gewerkt bij diverse sterrenrestaurants en ervaring opgedaan als chef-kok. Zijn carrière bij Care Culinair begon bij zorgorganisatie Zinzia, waar hij met Care Culinair werkte aan een optimalisatietraject. Na het succesvol afronden van dit project, werkte Ruud als invaller van de tweede kok bij SZR in Tiel. Bij ASR optimaliseerde hij het personeelsrestaurant en bij GZZ Vincent van Gogh bood hij ondersteuning tot de sluiting van de keuken. Hij was betrokken bij een pilotproject voor een nieuw voedingsconcept in het Groene Hart ziekenhuis en fungeerde als interim-keukenmanager bij zorgorganisatie Savant.

 

Ruud nam in de jaren die volgden steeds uitdagendere opdrachten aan. Hij leidde een project bij Zorggroep Elde Maasduinen, waar hij koken op de afdelingen implementeerde en een foodbank voor ontkoppeld koken creëerde op de Sefcat-afdeling. Daarna richtte hij een productontwikkelingstraject in bij Culi Care, specifiek gericht op consistenties voor het Medisch Centrum Leeuwarden. Hij was betrokken bij een optimalisatieproject bij Vivent en leidde een reorganisatie van het voedingsconcept in het Meander Medisch Centrum, waar hij tevens de rol van interim-coördinator patiëntenkeuken vervulde. Ruud optimaliseerde voeding bij Lunetzorg en Surplus en momenteel vervult hij de rol van interim-teamleider bij het ETZ in Tilburg. Omdat we Ruud ook graag zelf aan het woord laten, stellen we hem een aantal vragen.

Ruud 10jaar in dienst vierkant post – 4

Hoe ben je destijds bij Care Culinair terecht gekomen?

Ruud vertelt: “In 2006 ben ik begonnen bij Cuisine Detaché. Marc Duijzer was in die tijd planner binnen die organisatie en later directeur. Door de ambities van Marc is in 2012 Care Culinair gestart. Hij heeft mij daarbij het aanbod gedaan om naar Care Culinair over te stappen. Na mijn horecaloopbaan was ik al enkele jaren hoofd Voeding in de zorg geweest. Ik besloot de overstap te maken en ging in op het aanbod.”

Wat heeft ervoor gezorgd dat je al 10 jaar bij dit bedrijf wilt blijven werken?

“De mate van zelfstandigheid, vrijheid en persoonlijke ontwikkeling. Dit laatste vergde ook investeringen vanuit mezelf, maar kon gerealiseerd worden door de kansen die ik kreeg.”

Hoe heb je jezelf ontwikkeld bij Care Culinair?

“Als eerste ben ik mij gaan ontwikkelen in Excel en andere officeprogramma’s, daarna ben ik hbo Facility Management gaan studeren en momenteel ben ik bezig met mijn Lean Six Sigma Green Belt. Ik streef ernaar om bij elke opdracht alle kansen te zien en te benutten, waardoor ik voor de opdrachtgever meer uit een opdracht kon halen dan de vraag eigenlijk was. Uiteraard is hierbij de steun en kennis van mijn collega’s Emmy Verhulsdonk en Peter Broekhof ook van grote waarde geweest”, licht Ruud nadrukkelijk toe.

Op welke successen ben je het meest trots tijdens je werk hier?

“Elk geslaagd project is natuurlijk iets om trots op te zijn! Maar het project waar ik met het meeste plezier op terugkijk, is het project bij het Meander Medisch Centrum.”

Welke veranderingen of verbeteringen heb je in de loop der jaren binnen het bedrijf zien plaatsvinden?

“Bij de start van Care Culinair was de filosofie grotendeels gericht op het tegengaan van verspilling in de zorg en het leveren van kwalitatief goede maaltijden. Het kwam regelmatig voor dat het detacheren van keukenpersoneel ook een dienst was die medebepalend was voor de continuïteit. Er waren meer bedrijven die in dezelfde vijver visten, dus er was een duidelijke visie en strategie nodig om te overleven. Uiteindelijk heeft Marc dit kunnen realiseren door Jeroen, Peter en Emmy in te lijven, elk met hun eigen specialiteit. Alleen kun je niet veel bereiken, maar samen kun je bergen verzetten. Ook al spreken we elkaar soms weken niet, we staan altijd voor elkaar klaar. Vanaf dat moment is Care Culinair gaan groeien en hebben we onze naam gevestigd binnen de zorg in Nederland.”

Hoe draagt de bedrijfscultuur bij aan je werkplezier en motivatie?

“De cultuur is een vlakke, no-nonsense bedrijfsvoering waar iedereen zich kan en mag door ontwikkelen. Echter, dit vereist wel eigen inzet. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en maakt ook gebruik van elkaars kwaliteiten. Dat maakt het bedrijf ook sterk.”

Absoluut belangrijk Ruud, en wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan jouw succes binnen het bedrijf?

“Het vertrouwen dat ik van Marc heb gekregen en krijg, en de verandering in visie en strategie in 2019 naar de koers die we nu volgen. Elk project is anders en elke organisatie is anders. Met andere woorden, het werk dat wij doen is een continu leerproces waarin je jezelf blijft ontwikkelen.”

Kun je ons vertellen over een specifiek project of initiatief waar je aan hebt gewerkt en wat voor impact het had?

“Eén specifiek iets waar ik een aandeel in heb gehad, is de ontwikkeling van de bakkerij binnen Lunet. Door mij hiervoor in te zetten, is een dagbesteding voor mensen met een geestelijke beperking uitgegroeid tot een organisatie binnen de organisatie, waarbij serieus omzet wordt gedraaid.”

 

Bekijk hier het project Bakkerij LuuXX van Lunet:
Care Culinair tilt Bakkerij LuuXX van Lunet naar een hoger niveau

Wat motiveert je nog steeds om elke dag naar het werk te komen na al die jaren?

“Meestal is er iets aan de hand op de plekken waar wij komen. Aan ons de taak om dit op de rails te krijgen. Denk aan optimalisatie, maar ook het verbeteren van eten en drinken op een afdeling, met alles wat daarbij komt kijken. Het aanpakken hiervan en het positief beïnvloeden van de resultaten om patiënten en cliënten een goede maaltijd en een plezierig eetmoment te geven, geeft een soort overwinningsgevoel en dat is ook de motivatie. Als je dan na een of enkele jaren weer terugkomt is het mooi om te zien dat alles nog zo is of door ontwikkeld op de basis die je het hebt achtergelaten. Borgen is zo belangrijk.”

Op naar de komende tien jaar!

Voor de toekomst heeft Ruud als doel om nog meer mooie projecten te realiseren en de positieve impact op patiënten en cliënten verder te vergroten. Zijn advies voor anderen die ook een langdurige loopbaan binnen Care Culinair of de zorg- hospitality sector willen opbouwen, is om altijd uit te gaan van de behoeften van de cliënt/patiënt en een passie te hebben voor kwalitatief hoogstaand eten en drinken. Met zijn toewijding en liefde voor een heerlijke maaltijd blijft Ruud een waardevolle kracht binnen Care Culinair en een inspiratie voor anderen.
 
Namens het hele team van Care Culinair willen we je hartelijk bedanken voor je tien jaar lange culinaire toewijding en inzet. Je jubileum markeert niet alleen een mijlpaal in je carrière, maar ook een waardevol hoofdstuk in ons bedrijf.