Minder eenzaam door gezellig samen te eten

Care Culinair ondersteunt woonzorgcentra en hun personeel bij het realiseren van samen lekker, gezellig en gezond eten en drinken.

 

Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. Vooral ouderen zijn vaak eenzaam, omdat hun sociale netwerk vaak kleiner wordt naarmate ze ouder worden (v&vn, 2021). Het gevoel van eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen, en kan ook een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Ouderen stimuleren om samen te eten kan deze eenzame gevoelens bestrijden.

Eten is een gezelschapsding

In alle culturen speelt samen eten en drinken een belangrijke rol. Het is een sociaal fenomeen dat ons in staat stelt om tijd door te brengen met onze dierbaren. Ouderen hebben minder vaak de kans om samen te eten, omdat hun sociale kring kleiner is geworden. Dit kan leiden tot eenzaamheid en isolatie. Wanneer ouderen vanwege dementie of somatische klachten in een woonzorgcentrum gaan wonen, kan samen eten en drinken bijvoorbeeld helpen om dit probleem te verkleinen. Het delen van maaltijden kan leiden tot meer sociale interactie en kan ouderen helpen om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Geef medewerkers de ruimte

Veel ouderen hebben baat bij eiwitrijk eten. Of ze hebben (speciale) voedingsbehoeften, bijvoorbeeld vanwege een glutenintolerantie of moeite met slikken. Wanneer ouderen zich meer betrokken voelen bij de maaltijden en zich beter voelen, zijn ze eerder geneigd om samen te eten met andere bewoners. Door gepersonaliseerd eten en drinken te bieden wat aansluit op individuele voorkeuren en behoeftes, kunnen we ervoor zorgen dat ouderen makkelijker goed en gezonder eten.

Jeroen Krielaart van Care Culinair stelt: ‘Om dit te bereiken is er genoeg ruimte nodig om goede en actuele kennis van iedere individuele bewoner tegemoet te kunnen komen. Bijvoorbeeld door medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het eten en drinken op de afdelingen hiervoor op te leiden. Zo geef je andere (schaarsere) medewerkers zoals Verzorgenden IG meer ruimte voor andere taken en combineer je sociale interactie met de dagelijks terugkerende eetmomenten.’

 

Samen koken en eten tegen eenzaamheid

Nodig de buren uit!

Buurtbewoners die thuiszorg ontvangen komen waarschijnlijk niet vaak langs in het restaurant van de intramurale zorg. Dat is een gemiste kans! In het grand café of restaurant kunnen zij in contact komen met andere buurtbewoners en genieten van een gezellige en smakelijke maaltijd.

Om deze thuiswonende ouderen, die maar al te vaak in isolement leven, te stimuleren en ondersteunen om regelmatig naar het restaurant te komen moeten zoveel mogelijk drempels weggenomen worden. Soms zelfs letterlijk. Zowel mantelzorgers als medewerkers spelen een rol in eenzaamheidsbestrijding. Maar het aanbod en de sfeer in het restaurant moet natuurlijk ook uitnodigend zijn.

Samen koken & eten

Bij Care Culinair zijn we ons bewust van de voordelen van samen eten en drinken. Tijdens de Care Culinair opleiding ‘Koken is Leuk!’ leren deelnemers de theorie en praktijk van gevarieerde maaltijden en weekmenu’s die zijn afgestemd op wat iemand graag eet of drinkt, zodat iedereen samen en tegelijkertijd kan eten. We geloven dat dit een belangrijke manier is om eenzaamheid te bestrijden en ouderen te helpen een betere kwaliteit van leven te hebben. Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidie en sluit aan op de WOZO-regeling van de Rijksoverheid.

Ons aanbod

Naast gepersonaliseerd eten en drinken zijn er ook andere manieren waarop we kunnen helpen om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Zo adviseren we met coaching on the job en interim-trajecten over de ideale omgeving aan waarin cliënten samen kunnen eten. We creëren een sfeer waarin ze zich op hun gemak voelen en waarin ze kunnen genieten van samen lekker en gezond eten en drinken.