Nieuw gezicht bij Care Culinair – We stellen Mischa Ribbers voor

Sinds januari 2024 is Care Culinair een nieuwe praktijkcoach rijker. Met een achtergrond van 22 jaar in de keuken, brengt Mischa Ribbers zijn ervaringen en passie voor voeding nu naar Care Culinair. We spraken met Mischa over zijn achtergrond, ambities en visie op de toekomst van voeding in de zorg.

 

 

Mischa ribbers praktijkcoach care culinair zorgsector

Ervaringen en achtergrond

Mischa’s culinaire reis begon al op veertienjarige leeftijd, en leidde hem naar diverse keukens, van lokale eetgelegenheden tot high-end restaurants. Hoewel hij op zijn 18e al een chef-kok positie bereikte, ontdekte hij toch dat dit niet de perfecte match was. ‘Het was bij Brownies en Downies waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de zorg. Dat sprak me enorm aan en zodoende wist ik dat ik daar verder in wilde. Zo ben ik op een gegeven moment in de ouderenzorg terechtgekomen. Daar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een nieuw voedingsconcept ontwikkeld.’

 

Met dat voedingsconcept wilde hij ouderen meer keuze en beleving bieden. Maar hij merkte dat zijn praktische ervaring alleen niet genoeg was om zijn ideeën goed onderbouwd op papier te zetten. ‘Om die reden ben ik gestart met de deeltijd hbo-opleiding Bedrijfskunde. Daar leer ik hoe ik processen beter in kaart te brengen en te vertellen waarom we iets doen in plaats van dat het gewoon een gut feeling is. Daar begint het mee, maar je moet het daarna ook onderbouwen.’

 

Start bij Care Culinair

Mischa kwam bij Care Culinair terecht via zijn netwerk. ‘Een grappig detail is dat mijn eerste ontmoeting met Jeroen Krielaart bij de zorginstelling was waar ik destijds aan een voedingsconcept werkte. Jaren later ben ik op gesprek gekomen bij Marc en de visie van Care Culinair sprak me meteen erg aan.’ Die interesse was wederzijds en dat resulteerde in zijn rol als praktijkcoach bij de organisatie.

Niet alleen kon hij zich in de visie vinden, hij verwacht ook iets toe te kunnen voegen. ‘Ieder heeft zijn eigen specialisatie. Ik breng nieuwe perspectieven in het team en heb een frisse kijk op zaken. Ik voel ook dat dat mag, je mag hier vinden wat je vindt – dat wordt zelfs verlangd. Belangrijk is natuurlijk wel dat je er in grote lijnen hetzelfde in staat.’

 

Projecten in de praktijk

Als praktijkcoach begeleidt Mischa diverse projecten, biedt hij coaching on the job en verzorgt hij trainingen. Als we vragen naar een voorbeeld van zo’n project, vertelt Mischa: ‘Mijn eerste en meteen behoorlijk omvangrijke project voer ik uit onder de hoede van Peter Broekhof. Het omvat een optimalisatie en trainingstraject voor voedingsmedewerkers bij een zorginstelling. Ze hebben een innovatief concept bedacht, maar stuiten nu op enkele uitdagingen waarvoor ze meer structuur nodig hebben. Care Culinair is ingeschakeld om een op maat gemaakte Koken is Leuk-training te ontwikkelen.’

 

Praktijkcoach micha ribbers projecten zorginstellingen

 

Impact maken in de zorgsector

‘Wat me het meest aanspreekt in het werk van Care Culinair is de focus op impact. Het idee dat elk project een groot verschil kan maken, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor het personeel en het management van zorginstellingen, dat spreekt me enorm aan. Daar komt bij dat we eten en drinken meer op de kaart zetten én dat ook in de praktijk brengen. Het is niet slechts een theoretisch rapport, het is het daadwerkelijk implementeren van een andere manier van werken.’ Hij gelooft ook sterk dat Care Culinair een nog grotere rol kan spelen in de zorgsector en hoopt dat meer zorginstellingen de waarde ervan zullen omarmen.

 

De zorgsector moet zich ook voorbereiden op de uitdagingen die komen gaan. Mischa benadrukt daarbij het belang van langetermijndenken: ‘Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de dag, maar evenzo belangrijk is dat dat goed is ingericht. Door nu al te investeren, kun je bijvoorbeeld de werkdruk verlichten en grotere problemen in de toekomst voor zijn.’

 

Een toekomst vol mogelijkheden

Mischa kijkt uit naar de uitdagingen die hem te wachten staan en is vastbesloten om zijn ambities te verwezenlijken. En aan zijn enthousiasme zal het niet liggen. ‘Mijn ultieme doel is om projectleider te worden bij Care Culinair. Ik wil nog meer richting geven aan projecten en echt een verschil maken. Dat is waar ik nu naartoe werk en waar ik volle bak voor ga!’

 

Kan Mischa Ribbers of een van onze andere praktijkcoaches jou helpen met een vraagstuk? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning!