Dat is even Slikken, de praktijkworkshop
Gezellig samen eten.
Praktijkworkshop: Dat is even Slikken
Onderzoek wijst uit dat 60 tot 80% van de ouderen te maken
krijgt met dysfagie, oftewel slikproblemen. De kans is groot dat
uw naasten of uzelf er vroeg of laat ook mee te maken krijgen.
Denk maar aan revaliderende patiënten na een kaakoperatie en
ouderen die langzamerhand spierkracht verliezen.
Om u daarop voor te bereiden biedt Care Culinair de verdiepende
praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’ aan. De workshop
behandelt de complicaties van slikproblemen en hoe u daar
mee omgaat. Maar u leert ook hoe u een lekkere en leuke maaltijd maakt en test op verschillende IDDSI-niveaus.


IDDSI-model
Misschien is uw organisatie op aanraden van logopedisten al overgestapt op het IDDSI-model of is deze workshop daar de aanleiding voor. Vragen zoals: ‘Hoe test ik het IDDSI-niveau van eten en drinken?’ En ‘Hoe zorg ik ervoor dat het lekker smaakt en er lekker uitziet?’ komen aan bod in deze workshop. Onder leiding van voormalig chef-kok Ruud Verkaaik maakt u verschillende recepten klaar (o.a. van datisevenslikken.nl) om vervolgens te testen. Ja, proeven mag! Daarnaast is er voldoende aandacht om verdere vragen te beantwoorden en te demonstreren.
Voor wie is ‘Dat is even Slikken’, de praktijkworkshop’?
Iedereen die mensen met dysfagie assisteert.
Of u zorgmedewerker bent, kok of horecamedewerker,
de Dat is even Slikken workshop heeft voor iedereen iets te bieden.
Care Culinair werkt met groepen van 6-10 personen per sessie
om de kennis op persoonlijk niveau over te dragen. Met betrekking
tot praktijksessies in de keuken zijn groepen van 6-10 personen ideaal.
Leer het IDDSI-model kennen én representatieve recepten te bereiden voor uw bewoners en bezoekers. Samen zorgen we ervoor dat het water in de mond loopt, al voor het uitserveren.


Aandacht voor slikproblemen
Leer de IDDSI-aanpak kennen met praktische recepten gericht op ouderen met slikproblemen. Creëer een duurzame organisatie met deskundige medewerkers waar iedereen zich thuis voelt.
‘’Er wordt vaak veel te makkelijk over slikproblemen gedacht, – we zetten de staafmixer er in en klaar – maar zo werkt het niet. Het kan ook fout gaan, het risico van de verkeerde voeding is groot. Met ‘Dat is even Slikken’ werken we aan die bewustwording en betere resultaten voor uw organisatie.’’ – Ruud Verkaaik, Trainer ‘Dat is even Slikken’
De workshop:
In 3 dagdelen leert u de basis van het IDDSI-model kennen én toepassen in de praktijk. De workshop is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
1
Direct bruikbare theorie
Gericht op wat afdelingsmedewerkers in de praktijk meemaken, zoals basiskennis over slikken, slikproblemen en hoe u recepten test op IDDSI-niveau.
2
IDDSI
Tijdens interactieve sessies over het IDDSI-model komen ook verschillende ingrediënten en recepten aan bod. Wat is haalbaar voor u en uw collega’s in de praktijk? We bekijken wat de obstakels zijn en helpen elkaar verder.
3
Praktijk op maat
Door zelf aan de slag te gaan ervaart u hoe u dagelijks, vrijwel gelijktijdig, een lekkere en mooie maaltijd kan serveren aan cliënten. Optioneel bieden wij coaching on the job, waarmee de medewerkers in hun eigen werksituatie begeleid worden.
Wat levert de ‘Dat is even Slikken’ praktijkworkshop mij op?
Kennis opdoen met eigen praktijkvoorbeelden.
Na het afronden van de training weet u:
– Hoe u in uw organisatie slikproblemen tijdig herkent en aanpakt.
– Raad met het wereldwijd erkende IDDSI-model, de leidraad van logopedisten
– De beste manier waarop u goed voorbereid IDDSI-maaltijden test en uitserveert op elk van de acht niveaus
– Representatief en smakelijk eten en drinken te bereiden die inspelen op alle zintuigen
– De voedingswaarde van eten en drinken te behouden of zelfs te verhogen zonder verdikkingspoeder
Na de training bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Met Coaching on the Job blijft u deze kennis herhalen in
de praktijk. Wanneer u de signalen herkent en doorgeeft aan een
leidinggevende en logopedist voorkomt u verborgen ondervoeding.
Praktische informatie:
Locatie – bij u op locatie (incompany) of bij ons in de Jamfabriek
Startdatum – flexibel, informeer naar de mogelijkheden via info@careculinair.nl
Tijdsduur – minimaal 3 sessies van +- 3 uur lang, verspreid over 3 dagen.
Uw trainer:
- Ruud Verkaaik –
‘’Mensen met dysfagie hebben een verhoogd risico om ondervoed te raken. Meten is weten en dat is precies waarom de praktijkkennis uit ‘Dat is even Slikken’ hard nodig is.’’
