Voedselverspilling terugdringen
met de WasteWijzer
Word wijzer over je waste
Voedselverspilling staat haaks op milieubewuste keuzes en kostenbesparing, zoals benadrukt in de Green Deal. De WasteWijzer© is speciaal ontwikkeld voor het laagdrempelig meten op de afdelingen en is gericht op duurzaamheid, financiële gezondheid, verbetering en borging. Maar hoeveel verspilt jouw zorginstelling eigenlijk? Bereken het nu alvast eenvoudig in de calculator. Want meten = weten = actie.
Een aantal feiten over voedselverspilling:
In Nederland verspillen we maar liefst 2 miljard kilo aan voedsel per jaar
In de zorgsector belandt ongeveer 30% van wat is ingekocht in de vuilnisbak
1 kilo verspild voedsel in een zorginstelling komt gemiddeld overeen met ongeveer 8 euro aan verspilde kosten
Over de WasteWijzer©-app
Eenvoudig meten
Wil je voedselverspilling in kaart brengen met hulp van Care Culinair? Met onze app krijg je inzicht in de verspilling per afdeling. Je ziet ook welke maaltijden verspilling opleveren en waarom. Je bepaalt zelf de frequentie van het meten. Zo kun je vergelijken en gerichte acties ondernemen per afdeling om voedselverspilling blijvend te verminderen.
Actuele data voor de Green Deal
Wil je de kosten van verspilling verminderen en tegelijkertijd het milieu helpen? Onze app geeft je ook bruikbare data waarmee je als zorginstelling laat zien dat je werk maakt van het verminderen van je impact op het klimaat. Zo versterk je de strategie naar groene en klimaatneutrale zorg.
Voedselverspilling in de zorg als leidraad voor verbetering
Voedselverspilling onthult meer dan alleen verloren producten. Het zegt ook iets over de betrokkenheid en kennis van medewerkers. Het ontbreekt vaak aan de nodige expertise om verbeteringen aan te brengen. Het financieel maken van verspilling kan bijvoorbeeld gebruikt worden om doelgericht verbeteringen aan te brengen en te monitoren. Bijvoorbeeld, verspilling op een afdeling kan aangeven of het aanbod goed is afgestemd op de behoeften van de cliënten. Door dit te analyseren, kan het zelfs indirecte informatie geven over de voedingswaarde en het risico op ondervoeding.
Hoe ontstaat voedselverspilling in de zorg?
- Gebrek aan echte kennis van je cliënten
- Niet slim bestellen of niet goed beheersen van de voorraden
- Te veel bereid of te veel op het bord
- De smaak of temperatuur is niet op orde
- Geen passende ambiance tijdens het eten
De WasteWijzer als basis voor verbeteren en borgen
Met het inzicht dat je per afdeling hebt, kun je de oorzaken van voedselverspilling wegnemen. Denk aan te veel bereiden, te volle borden of geen goede smaak. Wij leren je medewerkers hoe ze dat verbeteren. Met als resultaat een betere maaltijdservice, minder voedselverspilling en kostenbesparing. Meestal heb je de kosten van de opleiding binnen een jaar al dubbel en dwars terugverdiend.
Klaar om voedselverspilling aan te pakken?
Gelukkig sta je er niet alleen voor.
Wil je weten hoe Care Culinair jou kan helpen bij het tegengaan van voedselverspilling? Neem contact op met Marc!