Care Culinair aan het werk bij Proteion

Zo’n 3.000 professionals en 1.500 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor hoogwaardige zorg van cliënten, je vindt ze bij Proteion. Om hun visies en beloftes op het gebied van eten en drinken waar te maken schakelen ze de hulp van Care Culinair in.

Proteion

Proteion is een zorgorganisatie die een totaalpakket van zorg en diensten aanbiedt. Ze willen bijdragen aan een goed en waardig leven, zo zelfstandig mogelijk. Hun motto: elke dag samen aan de slag om het gewone bijzonder te maken.

Care Culinair aan het werk

Peter Broekhof is projectleider bij Care Culinair en vertelt meer over de aanpak bij Proteion. ‘Op dit moment zijn er eigenlijk twee onderdelen binnen ons werk bij Proteion. We nemen het eten en drinken van alle tien de zorglocaties onder de loep en toetsen daarbij de visie van de organisatie. Bij dit onderzoek ligt de nadruk op de mogelijkheden om het proces structureel te optimaliseren en aan te laten sluiten bij de ‘Visie op eten en drinken’ bij Proteion. Belangrijk hierbij is dat er op alle locaties gewerkt wordt vanuit, de door Proteion vastgestelde gastvrijheids- en voedingsconcepten, waarbij er ruimte blijft voor de Coleur Locale.’

 

Daarbij kijken we ook naar de samenhang tussen alle locaties. ‘Natuurlijk mogen er wel wat verschillen zijn tussen de locaties, maar het concept moet constant zijn. Het kan niet zo zijn dat de ene locatie elke dag friet op het menu heeft en de andere altijd uitgebreide maaltijden volgens de schijf van vijf klaarmaakt.’

 

Proteion Care Culinair

Coaching on the job

Tegelijkertijd is Care Culinair bezig met het verhogen van de kwaliteit van het eten en drinken bij Proteion. In het restaurant van de locatie RCG Roermond is Marco van den Brink Care Culinair aan de slag op de werkvloer als praktijkcoach. ‘De praktijkcoach kijkt dagelijks mee bij de gang van zaken, hoe taken worden opgepakt en uitgevoerd. Daarbij zal de coach absoluut niet wijzen op iemands fouten, maar juist op een gemoedelijke manier, samen met de medewerkers, verbeterpunten opmerken en meteen aanpakken. Een echte coach dus!’ vertelt Peter enthousiast.

Een praktijkcoach van Care Culinair gaat altijd aan de slag volgens een plan van aanpak. ‘De coach begint met het kennismaken met een organisatie, de werkwijze en de medewerkers. Daarna wordt het gehele proces op de werkvloer geanalyseerd. Op basis daarvan kijken we naar de competenties en verbeterpunten in het proces.

De eerste resultaten

Het traject is nog maar net van start maar de eerste resultaten zijn al duidelijk zichtbaar. De medewerkers van Proteion zijn blij met coaching op de werkvloer en geven aan veel nieuwe dingen te leren. De samenwerking zorgt ervoor dat de zorginstelling gaat voor een visie die telt: Gezellig, lekker en gezonde voeding!