Culinair coach aan de slag bij Lunet Zorg

In 2019 begon Care Culinair aan hun eerste opdracht bij Lunet Zorg: een uitgebreid onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van eten en drinken. Lunet zorg ging zelfstandig met de resultaten aan de slag maar na een tijd bleek dat men zelf niet in staat was de geformuleerde doelstellingen te behalen. Er was hulp nodig, dus de hulp van Care Culinair werd ingeroepen om het project eten en drinken vorm te geven en samen met de medewerkers van Lunet Zorg te implementeren.

Culinair Coaches

Als belangrijk onderdeel van het project zijn binnen Lunet Zorg zogeheten Culinair Coaches aangesteld met als uitganspunt twee hoofddoelen. Ten eerste helpen zij alle aspecten rondom het eten en drinken op de woongroepen te verbeteren en te borgen. Ten tweede zijn ze getraind om cliënten te begeleiden in het doorlopen van passende leerlijnen. Allemaal op het gebied van het bereiden en serveren van eten en drinken. Het doel daarvan? Cliënten ondersteunen in hun weg naar arbeidsparticipatie.

Lunet Zorg ging in gesprek met twee werknemers en vroeg hoe ze de hulp van de culinair coaches hebben ervaren. Hieronder lees je het resultaat:
Gezond eten en drinken voor cliënten. Daarover kunnen Kim van Lierop en Julia van Eekert alles over vertellen. Ze werken beiden in de woongroep op de Eerselstraat 2 op woonpark De Donksbergen. De afgelopen maanden hebben zij samen met een culinair coach gekeken naar een gezond voedingspatroon voor de cliënten in hun woongroep. “We hebben veel geleerd over de juiste bereiding van eten” vertelt Julia. “En we weten nu ook hoe we onze cliënten meer kunnen betrekken bij de totstandkoming van een gezonde maaltijd”

Begeleiding van een culinair coach

“Een culinair coach heeft samen met ons bekeken hoe we met eten en drinken in de woongroep om gaan. Niet alleen hoe we boodschappen doen, maar ook waar we de boodschappen doen. Van de voorraadkast tot het bereiden van een maaltijd en de rol van de client hierin. Alles werd onder de loep genomen. Dat was erg fijn. Eten en drinken is zo vanzelfsprekend. Door het over eten en drinken te hebben werden we ons bewust hoe belangrijk een gezond voedingspatroon voor onze cliënten is en dat wij daar als begeleider een grote rol in hebben.”

 

Culinair coach

Een kijkje in de keuken

De culinair coach nam ook letterlijk een kijkje in de keuken en bezocht de woongroep meerdere keren rond etenstijd. “Er werd echt de tijd genomen om ons te volgen en te begeleidden. Hij zag hoe wij onze maaltijden opwarmen voor onze cliënten. We kregen tips, waardoor de opwarmmaaltijden voor onze cliënten lekkerder zijn geworden. Ook gaf de coach advies hoe we op drukke momenten van de dag de cliënt toch een rol kunnen laten vervullen in de bereiding van de maaltijd”, vertelt Julia.

Gezonde receptenboekje

In het laatste bezoek bereidde de coach, samen met collega’s en cliënten van de woongroep een gezonde maaltijd. “We hebben nog een aantal recepten ontvangen die makkelijk te maken zijn, maar toch erg lekker en gezond zijn, vertelt Kim. “We hebben een gezond receptenboekje gemaakt. Daar maken we nu vaak gebruik van. Onze cliënten helpen vaker mee in de keuken, bijvoorbeeld met het snijden van groente. We zien dat cliënten, door de geur en de sfeer die zelf koken met zich meebrengt, enorm genieten. En dat het bereiden van een gezonde maaltijd voor een grote groep helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.”

Bron artikel: Gertie van Es, Communicatieadviseur Lunet Zorg