Optimalisatietraject Menu Surplus

Care Culinair verzorgt optimalisatietraject én interim teamleiderswerk voor Menu Surplus.

Corona heeft nog steeds een impact op de zorgsector. Veel medewerkers vallen uit en de vraag naar interim medewerkers neemt toe. Zo ook bij Surplus in West-Brabant. Ruud Verkaaik begon in april als teamleider productie bij Menu Surplus. Deze interim positie in Zevenbergen gebruikt hij om het proces in de centrale keuken te optimaliseren met de handvaten van Care Culinair. Op 1 juni is het optimalisatietraject van start gegaan met Ruud als projectleider. Collega Marco van de Brink heeft de taak als interim teamleider productie op zich genomen.

Menu Surplus

Menu Surplus is de eigen maaltijdproducent van Surplus en levert per dag ongeveer 2000 maaltijden aan zowel nabijgelegen zorginstellingen als particulieren. Hieronder vallen ook de menu’s van maaltijdservice Tafeltje Dekje. De samengestelde maaltijden worden thuisbezorgd en na het verwarmen van de maaltijd is het etenstijd. Al met al vergt het proces bij Menu Surplus veel inzicht, tijd en liefde voor het vak. Om slimmere processen in te richten binnen de organisatie helpt Care Culinair met een optimalisatieplan voor Menu Surplus. Ook de ondersteuning en service die Menu Surplus aan de woonzorglocaties van Surplus kan geven, worden hierin meegenomen. Zodat Menu Surplus als lokale maaltijdleverancier een nog grotere meerwaarde kan bieden.

Het verfrissende perspectief dat Ruud Verkaaik brengt zorgt ervoor dat Menu Surplus als organisatie optimaal gaat produceren. Zo zal dit resulteren in kwalitatief betere maaltijden én leidt het uiteindelijk tot kostenvermindering door onder andere het uitsparen van voedselverspilling.

 

Optimalisatietraject bij menu surplus care culinair

Een nieuwe planning en teambuilding

Op dit moment werkt Menu Surplus met drie teams: voedingsadministratie, productie en portionering. Het doel van Care Culinair is om deze drie samen te voegen en daarvan één goedlopend team te maken. De grootste verandering is het beter concretiseren van de werk- en dienstomschrijvingen. Het basisrooster wordt opgezet vanuit deze werkomschrijvingen.  Volgens Ruud is het effect in personele inzet nu al zichtbaar: “Bij een organisatie zoals Menu Surplus is het erg belangrijk dat planningen en omschrijvingen uitwisselbaar zijn. Als er iemand in je organisatie uitvalt, kan iemand anders die taak oppakken. We willen er daarom ook voor zorgen dat alle werknemers als één team gaan werken zodat er geen eilandjes ontstaan. Zo kan de organisatie flexibeler opereren.”

In een vernieuwde werkomschrijving staat bijvoorbeeld welke taken de medewerker uitvoert en hoe zijn of haar dag eruitziet. Hierdoor schuiven taken makkelijker door binnen de organisatie. Vooral tijdens vakantieperiodes en afwezigheid wegens ziekte. Dit maakt het nieuwe systeem goed uitwisselbaar tussen productie en portionering.

Flexibel inzetbaar

De collega’s bij Menu Surplus hebben nu meer inzicht in de werkzaamheden en vinden het ook fijn dat ze breder inzetbaar zijn binnen het bedrijf. Iedere werknemer heeft natuurlijk zijn of haar voorkeuren. De fusering van het portioneringsteam en de productieploeg is nog in ontwikkeling maar samen ontdekken ze al de andere kant van het vak. ‘’Soms vinden ze het zelfs leuker dan wat ze voorheen deden, het gaat steeds meer leven.” merkt Ruud op. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de kwaliteiten en voorkeuren van de werknemers. Deze aanpak creëert ook meer zelfstandigheid bij de medewerkers, met als bijkomend voordeel dat het werkgeluk stimuleert.

 

Maaltijden Menu Surplus - Care Culinair

Duurzaam inkopen met een verbeterde receptuur

Als kenner in de zorg brengt Care Culinair naast leiderschap ook innovatie op receptuur met zich mee. Wanneer dit project eind dit jaar afgerond wordt zullen de maaltijden strak op receptuur bereid en geproduceerd zijn om een hoge kwaliteit voor de cliënten te waarborgen. Ook duurzaamheidsdoelstellingen ontbreken niet in de aanpak van Care Culinair. Voedselverspilling tegengaan is een van de belangrijkste factoren om de impact op het milieu en de kosten terug te dringen. Neem bijvoorbeeld de voedingsdagprijs, daar speelt Menu Surplus met het gebruik van een nieuw voedingsadministratiesysteem beter op in. De recepten van Surplus en Care Culinair worden hierin gekoppeld aan het aantal bestellingen. Het systeem berekent de juiste hoeveelheid ingrediënten om af te nemen bij de groothandel om voedselverspilling te voorkomen. Zo dragen Surplus en de maaltijdafnemers binnenkort extra bij aan een gezonder milieu.

Goed georganiseerd de toekomst in

Sinds de komst van Ruud Verkaaik als projectleider bij Menu Surplus is de structuur aangepakt. De komende maanden staan in het teken van efficiëntie en kostenbesparing. Medewerkers gaan ondertussen aan de slag met verbeterde recepten en inzichtelijke kwaliteitscontroles die ze zelfstandig en in groepsverband uitvoeren.

 

Bent u benieuwd naar wat een interim teamleider voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via: https://careculinair.nl/contact/

 

Wij denken graag met u mee!