Ruud Verkaaik kijkt tevreden terug op zijn tijd bij Lunet

Op 25 februari 2022 is het project om de voeding bij Lunet te optimaliseren officieel afgerond. In 2019 nam Care Culinair het eten en drinken van de zorgorganisatie onder de loep. Dat leidde in 2020 tot een samenwerking om het voedingsconcept te reorganiseren. Ruud Verkaaik was verantwoordelijk voor dit project en kijkt met grote tevredenheid terug op de afgelopen tweetal jaar.

Verschillende fases om het eten en drinken te verbeteren

Ruud heeft het project in verschillende fases aangepakt. ‘Als eerste hebben we ervoor gezorgd dat alle horecagelegenheden van Lunet een eenheid werden. Er is een projectgroep samengesteld met een aantal horecamedewerkers. Samen met hen hebben we gebrainstormd over hoe we het eten en drinken op deze punten kunnen invullen.’

 

‘Samen met Peter Broekhof zijn we de tweede én derde fase begonnen. In deze fases stonden de verschillende wijkpunten en 138 woonzorglocaties centraal. Het doel van deze fases was om met deze groepen weekmenu’s volgens de richtlijnen van Care Culinair op te stellen, zodat cliënten voorzien konden worden van verantwoorde en gevarieerde maaltijden.’

 

‘In de laatste fase focusten we ons vooral op cliënt inclusie. Dat wil zeggen dat we hebben gekeken hoe we de cliënten van Lunet meekonden nemen in een organisatie die streeft naar goed eten en drinken. Een mooi voorbeeld daarvan is bakkerij LuuXX, de bakkerij van Lunet. Samen met cliënten levert de bakkerij nu zo’n 200 bolletjes per dag, 30 kilo koekjes en 8 tot 10 appeltaarten per week. En dat allemaal met volle efficiëntie en professionele kwaliteit.’

 

‘Gedurende alle fases hebben we ook gekeken hoe we efficiënt gebruik kunnen maken van de voorraad, welke leveranciers we konden reduceren en welke vast in het proces meegenomen konden worden. Dat hebben we ook allemaal ingeregeld via Topdesk, het interne systeem van Lunet.’

 

Tevreden terugblik en ogen op de toekomst

Ruud kijkt erg tevreden terug op het project bij Lunet. ‘Het was een groot en uitdagend project. Ook omdat ik tijdens het project facilitair coördinator ben geworden van de zorgorganisatie. Ik heb er, net als bij elk project dat ik doe, dan ook veel van geleerd. Het was een gigantische uitdaging waar ik tevreden op terugkijk. Momenteel ben ik bezig met een opvolgprogramma voor Koken is Leuk!. Het is een verdieping op dit leertraject dat zich richt op slikproblemen bij ouderen, IDDSI en hoe dit in de praktijk te kunnen gebruiken. Daarnaast zal ik bij een zorginstelling in Den Haag ook weer een project begeleiden voor het verbeteren van het voedingsconcept.’